یا صاحب الزمان

صفحه اطلاع رسانی پایگاه شهید آیت الله قدوسی

یا صاحب الزمان

صفحه اطلاع رسانی پایگاه شهید آیت الله قدوسی

طرح صالحین

آشنایی اجمالی با طرح صالحین  (الف)
نیروی مقاومت بسیج
1. پیشگفتار:
به منظور حراست از دستاوردهای نظام مقدس اسلامی و مقابله با جنگ نرم سازمان بسیج مستضعفین از ابتدای سال جاری طرح بزرگ صالحین را در نیمی از پایگاه های مقاومت بسیج محلات به مرحله اجرا درآورده است. در این طرح با تغییر رویکرد تجهیزات محوری به انسان محوری، سعی خواهد شد کادر سازی مدیریتی لازم برای اداره آینده کشور از میان جوانان و نوجوانان مسجدی صورت پذیرد.
همچنین در این طرح حلقه های تربیتی با محوریت مربیان توانمند و خبره در مساجد تشکیل می شود و انتقال معارف دینی و بصیرت دهی به افراد جزء ارکان اصلی و اساسی به شمار می آید.

2. برخی رهنمودهای مقام معظم رهبری (مدظله العالی) که مبنای برنامه ریزی تربیتی در طرح صالحین می باشد عبارتند از:

  • ایمان کمتر در کلاس بدست می آید، بیشتر از همه در رفتارها و در سوق آنها به نماز، عبادت، ذکر، تضرع و توسل به دست می آید.
  • جوانها، از معارف بلندی که جزء بهترین آنها آثار شهید مطهری است حتما استفاده کنید.
  • یک مجموعه فکری درست بکنید، از آدمهای مطمئن یک مجموعه اندیشه ورز.
  • بهره گیری از نیروهای عاطفی در فعالیت های عقلی
  • جوانان اول باید احساس مسئولیت کنند، مثل پرکاهی در امواج حوادث نباشند.
  • ای بسا با تشکیل کلاس، معلومات فرد را از دین بالا می بریم، در حالی که ایمان او بیشتر نشده است. باید معلومات دینی هم بالا برود.
  • باید آنچنان خود را بسازید که مثل شمعی پروانه ها را به دور خود جمع کنید.
  • بسیجی می تواند محور باشد، بیست نفر را به دور خود جلب کند.
  • انسان برجسته در میدان رزم، دارای بنیه فرهنگی، خود جوش در عرصه سیاست، توانا در تبلیغ دین، باید اینگونه افراد درست کنید.
3. دیدگاه فرمانده کل سپاه پاسداران سردار جعفری در خصوص طرح صالحین

طرح صالحین اقدامی محوری، عمده و اساسی رده های نیروی مقاومت بسیج در راستای ارتقاء سطح کیفی معنویت و بصیرت بسیجیان می باشد و این همان 70 درصد کار مهم است که باید در سطح گسترده بسیج انجام شود. ازنظر ما طرح صالحین با تمام ظرافت هایی که دارد مهمترین مأموریت فرهنگی و معنوی ما می باشد.

4. چگونگی اجرای طرح صالحین

اجرای طرح با تشکیل حلقه های تربیتی به تعداد 15 تا 20 نفر در مسجد شکل می گیرد که یک نفر مربی مطالب مربوط به مسائل تربیتی و سایر موضوعات روز را به افراد ارائه می دهد.
مباحث بصورت مباحثه طرفین پیش می رود و افراد هر سوالی داشته باشند از استاد یا مربی می پرسند و پاسخ سوالات خود را در یک فضای دوستانه و صمیمی دریافت می نمایند و در نهایت تمامی مباحث و مطالب با هدایت و راهنمایی استاد جمع بندی می شود. مهم ترین رکن طرح ، ارتباط مربی یا استاد با اعضای گروه به صورت یک حلقه متصل در فضای خارج از جلسه می باشد و در این صورت است که حلقه تربیتی مفهوم پیدا می کند. بهترین حلقه تربیتی آنست که مربی در هر شرایطی بتواند با گروه به سهولت در ارتباط باشد و با آنها ارتباط معنوی و عاطفی داشته و کارهای تربیتی خود را دنبال کند.

5. برخی اهداف طرح صالحین
  • تعالی معنوی توأم با رشد ایمان آگاهانه و بصیرت بسیجیان
  • تعلیم و تربیت مدیران و مربیان شایسته و کارآمد در عرصه های مختلف تربیتی، فرهنگی و ...
  • تقویت باور های دینی و توسعه اخلاق و رفتارهای اسلامی در میان آحاد بسیجیان ...
عناصر اصلی مجری طرح در پایگاه های مقاومت بسیج در مساجد عبارتند از:
  • امام جماعت مساجد
  • فرمانده پایگاه
  • مربیان تربیتی
6. مراحل انجام طرح صالحین
  • مرحله اول: جذب
  • مرحله دوم: تثبیت
  • مرحله سوم: رشد و سازماندهی

7. پیشینه اجرای طرح صالحین

این طرح برگرفته از تشکیل حلقه های تربیتی و معرفتی در مساجد صدر اسلام می باشد که طی سه دهه گذشته پس از پیروزی انقلاب اسلامی در بسیاری از مساجد فعال فرهنگی کشور صورت پذیرفته است. طراح اصلی این طرح در وهله اول جوانان با انگیزه و آرمان گرای شهر شهید پرور اهواز به شمار می آیند که فعالیت های تربیتی فراگیر و گسترده ای را در اکثر مساجد این شهر اجرا و به گونه ای در زمینه جذب جوانان و نوجوانان موفق عمل کرده اند که در برخی مساجد این شهر در هر نوبت نماز جماعت بالغ بر 600 جوان و نوجوان شرکت می کنند.
ثبات قدم و عزم و اراده جدی فعالان فرهنگی مساجد اهواز در ادامه باعث شد که این طرح به عنوان طرح استراتژیک نیروی مقاومت بسیج در مقابله با جنگ نرم در کلیه پایگاه های مساجد محلات کشور به مرحله اجرا درآید.

مخاطبان طرح:

اصلی ترین مخاطبان طرح صالحین متربیان حلقه های تربیتی (درابتدا جوانان و نوجوانان علاقه مند هر محله) می باشند. اما برای اجرای طرح صالحین می توان کلیه رده های سنی شامل کودک، نوجوان، جوان، بزرگسالان و حتی افراد مسن را در حلقه های تربیتی قرار داد.

محوری ترین اقدام طرح صالحین

برقراری ارتباط عاطفی با مخاطب به منظور ارتقاء پایگاه های معرفت دینی و تغییر رفتار وی متناسب با آموزه های اسلام و انجام اوامر و ترک نواهی شارع مقدس.
شایان ذکر است ستاد های طرح صالحین سپاه نواحی استان مستقر در کلیه شهرستان های خراسان رضوی آماده پاسخگویی به سوالات مخاطبان طرح و دریافت نقطه نظرات و پیشنهادات دلسوزان نظام مقدس اسلامی و فعالان عرصه های تربیتی و فرهنگی مساجد می باشند.

ستاد مرکزی طرح صالحین استان
مشهد مقدس
تلفن 05115594054

آشنایی اجمالی با طرح صالحین  (ب)

اشاره:
شجره طیبه صالحین "اصطلاحی است که چندی پیش از سوی سردار نقدی رئیس سازمان بسیج مستضعفین به طرح صالحین اطلاق شد و اکنون همه رده های مقاومت بسیح ظهور طرح صالحین را شجره ی طیبه ای می دانند که امید است زمینه ساز تعجیل در فرج منجی عالم بشریت امام عصر(عج) گردد.
و مگر نه این است که منتظران مصلح باید خود صالح باشند پس اکنون در این عرصه جهاد فرهنگی عاجزانه به پیشگاه حضرت حق دست تضرع بلند می کنیم و از درگاه رئوفش طلب می کنیم که: اللهم برحمتک فی الصالحین فأدخلنا
حقیقت مطلب آن است که در این نوشتار برآن شدیم تا جهت آشنایی بیشتر مخاطبان با این طرح، حدود 1/5 ساعت سخنرانی حجه السلام نجاتی مسئول ستاد طرح صالحین استان در جمع شورای دانشجویی فعالان فرهنگی مسجد پیامبر اعظم(ص) شهر مقدس مشهد را بصورت پرسش و پاسخ در آورده و تقدیم حضورتان نماییم لطفا مطالعه بفرمایید:
  • بعنوان اولین سوال طرح صالحین را به اختصار توضیح دهید پیشینه ی پیدایش آن را بیان کنید؟
طرح صالحین یک طرح تربیتی انسان مدار و مربی محور است که با هدف تغییر رویکرد فعالان فرهنگی جبهه انقلاب از انجام برنامه های صرفا تبلیغی و فرهنگی تربیتی اثرگذار طراحی و اجرا می گردد. هدف اجرای طرح صالیح تربیت انسان مکتبی، مومن و انقلابی است. طرح صالحین علاوه برآنکه ضرورت اصلی امروز انقلاب اسلامی می باشد بصورت مبنایی نیز برگرفته از فرمایشات مقام معظم رهبری است.
بعنوان مثال ایشان می فرمایند: باید آنچنان خود را بسازید که مثل شمعی پروانه ها را به دور خود جمع کنید، و یا در جای دیگر می فرمایند بسیجی می تواند محور باشد، انسان هایی را به خود جذب کند، بیست نفر را دور خود جمع می کنند ما بعنوان سرباز ولایت حق نداریم به غیر از تحقق فرمان ایشان به چیز دیگری فکر کنیم چرا که به یقین می دانیم: هر چه آن خسرو کند شیرین بود
نکته دیگر حایز اهمیت اساسی در فرمایشات مقام عظمای ولایت آن است که ایشان ویژگی های افرادی که باید در جمع حلقه های تربیتی طرح صالحین تربیت بشوند را نیز بیان کرده اند آنجا که می فرمایند:
انسان برجسته در میدان رزم، دارای بنیه فرهنگی، خود جوش در عرصه سیاست، توانا در تبلیغ دین، باید اینگونه افراد درست کنید.
  • فکر نمی کنید بهتر باشد از تعاریف کلی فاصله بگیریم و بطور مصداقی و شکلی طرح را توضیح دهید.
البته شاید بعضی از مباحث بالا مثل اینکه گفته می شود (طرح صالحین یک طرح تربیتی انسان مدار و مربی محور است) یک تعریف کلی باشد اما ابتدا لازم بود به یک تعریف مشترک از موضوع دست یابیم و سپس شکل کار را تشریح نماییم.
بعنوان مثال وقتی مقام معظم رهبری می فرمایند باید در بسیج افرادی تربیت شوند که برجسته در میدان رزم می باشند و یا بقیه قوی فرهنگی دارند، در عرصه سیاست خود جوش و در تبلیغ دین خدا توانا باشند معنای این حرف آن است که ما خودمان باید در این زمینه ها حرفی برای گفتن داشته باشیم تا بتوانیم اینگونه افرادی تربیت کنیم حال سوال اینجاست که آیا براستی ما اینطوری هستم؟ یعنی در تبلیغ دین تواناییم، در میدان رزم که الان خط مقدمش جنگ نرم است برجسته ایم اگر اینطور نیست پس کوتاهی کرده ایم و طرح صالحین در صدد است بگوید یک تجربه موفق از تربیت اینگونه افراد طی 20 سال پس از پایان جنگ در شهر اهواز مرکز استان خوزستان در فضای مساجد صورت پذیرفته است که چون مسئولان امر از نزدیک خروجی های کار را دیده اند و به درستی آن یقین پیدا کرده اند آن را ماموریت اصلی بسیج قرار داده اند. حال اگر کسی این مطلب را قبول ندارد با استدلال بیاید رد کند می پذیریم اما اگر کسی حرفی برای گفتن ندارد، راهکار بهتری پیشنهاد نمی کند و بر اساس سلیقه فردی خود، اولویت دیگری غیر از این برای خود قائل می شود باید در رفتارش تجدید نظر کند.
  • شما انتظار دارید ما یک ساله مسیر 20 ساله اهوازی ها را برویم؟
نه انتظار ما این نیست ما می گوییم اگر روی ریل درست قرار ندارید بعد از این روی ریل درست قرار بگیرید، اگر به کارهای کلیشه ای و تکراری کم اثر عادت کرده اید بیایید و امروز راه های درست یارگیری برای انقلاب (جذب) حفظ و نگهداری نیروها در زیر خیمه انقلاب (تثبیت) و کادر سازی و شکوفایی استعدادهای جوانان و نوجوانان (رشد) را فرا بگیرید و به آن عمل کنید.
به عبارت بهتر اگر پایگاه های ما به درست بودن فرآیند جذب، تثبیت و رشد و سازماندهی نیروها یقین پیدا کنند رونق خواهند گرفت و طرح صالحین همین مسئله را به ما پیشنهاد می دهد.
  • چطور می توان در پایگاه جذب، تثبیت و رشد درستی را برنامه ریزی کرد؟
سوال شما من را به یاد حرف برخی مومنان زرنگ صدر اسلام میاندازد که خدمت یک امام معصوم(ع) می رفتند و مثلا می گفتند یک جمله نصیحتمان کنید که مابرویم بهشت. برادر عزیز تمام مشکل ما همین است، کلی دوره آموزشی برگزار می کنیم، جلسه سخنرانی، توجیه و پرسش و پاسخ می گذاریم، جزوه آموزشی توزیع می کنیم که همین فرآیند سه مرحله ای جذب، تثبیت و رشد را به مخاطب آموزش دهیم.
بر این اساس الان و در وهله نخست لازم نیست شما بااین سوال و جواب با کل سیستم تربیتی اسلام آشنا شوید و روش های درست جذب، تثبیت و رشد را یاد بگیرید.
اصلا این کار هم فرمول بردار نیست، زمان بر، طولانی مدت و تجربی است و هم در یک جلسه و دو جلسه محقق نخواهد شد. بلکه در شرایط فعلی برای شما ابتدا تغییر رویکردهای غیر تربیتی یعنی مهم است و مهم است که بپذیریم دفاع از ارزش ها برای مقابله با جنگ نرم، سرباز فرهنگی می خواهد در شرایط فعلی، مهم این است که دغدغه کار فرهنگی پیدا کنیم، برای خود رسالت مربی گری قایل شویم آنوقت هم به فکر تربیت خودمان هستیم، هم اطرافیان و بستگانمان و هم دوستان و هم کلاسی هایمان.
آنموقع دیگر نگران نباشید که راه درست کدام است و چطور می توان آن را پیمود چون وقتی شما در مسیر درست قرار بگیرید مصداق این مصرع شعر خواهید شد که: خود راه بگوید که چون باید رفت
بعد از آن دیگر اتوماتیک وار تشنه یادگیری مسایل تربیتی خواهید شد.
هر چه بینی دلت همان خواهد                    هرچه خواهد دلت همان بینی
پس قرار نیست که ما راه 20 سال اهوازی ها را دو ساله یا یک شبه طی کنیم اما به هر حال اگر قرار باشد انسان هزار کیلومتر راه را هم طی کند اول باید با قدم اول شروع کند و این قدم اول را هم حتما باید درست بردارد. ستاد صالحین استان هم دراین رابطه خود را موظف می داند که افراد و پایگاه ها را ترغیب کند بعنوان یک وظیفه شرعی، انقلابی و دینی، در وهله نخست همین قدم اول را بردارند و مهمتر اینکه آ نرا درست بردارند.
  •  پس شما از ما انتظار دارید که مربی تربیتی حلقه های صالحین شویم؟
در پاسخ به این سوال باید بگویم هم بله و هم خیر:
بله، به این دلیل که شما بالاخره برای تربیت بچه خودتان موظف اید مسیر روش های تربیت اسلامی را بشناسید و خیر، برای آنه بقول معروف هر کسی را بهر کاری ساختند و بعضی از ماها اصلا بدرد مربی گری نمی خوریم، سال ها زمان می برد که فوت و فن کار را یاد بگیریم اما بهر حال اکنون که دشمن با ترفند جنگ نرم، باورها و اعتقادات جوانان را هدف گرفته و در مسیر باطل خودش آدم تربیت می کند پس ما هم باید مردانه جلویش بایستیم چطور اگر از این پس به کلیه پایگاه های بسیج اعلام کنند که دشمن بعد از این تنها از راه های دریایی به ایران حمله خواهد کرد و یا اینکه تنها خاک ایران را بمباران شیمیایی خواهد کرد ما همه نیروهایمان را موظف می کنیم و قبل از همه خودمان می رویم قایق رانی یاد می گیرید، در دوره های غواصی شرکت می کنیم وسراغ اساتید (ش. م. ر) می رویم و با جنگ نوین آشنا می شویم. حال که شرایط فتنه بعد از انتخابات، تهدید های نرم دشمن و از همه مهمتر رهنمود های حضرت آقا به ما تکلیف می کند که برای مقابله با جنگ نرم به سلاج مربی گری اسلامی مجهز شویم چرا کلی صغری کبری به هم ببافیم که نمی شود، نمی توانیم و یا کارهای زیاد دیگری داریم که از این مهمتر است.
  • قرار بود بصورت شکلی و در عمل نیز مراحل اجرای طرح صالحین را توضیح دهید که ظاهرا فراموش کردید؟
نه فراموش نکردم بلکه احساس کردم اول مطالب مهمتری هست که باید یادآور می شدم: اما چگونگی اجرای طرح صالحین:
طرح صالحین در واقع همان حلقه های تربیتی مساجد صدر اسلام بویژه مسجدالنبی است این طرح به این صورت است که پس از این در تمام پایگاه های بسیج، چه محلات، چه دانشگاه ها، چه مدارس و دبیرستان ها و چه اقشار و اصناف هرجا گروه های انسانی در جمعیت های ده، پانزده تا بیست و پنج نفری دور هم جمع می شوند محور اصلی تجمعشان عضویت در حلقه های تربیتی صالحین باشد. البته ویژگی اصلی حلقه های تربیتی طرح صالحین آن است که این افراد باید هم سطح، هم سن و هم دل باشند.
از دیگر نکات تربیتی فنی مرتبط با تشکیل حلقه های تربیتی طرح صالحین است و این حلقه ها مربی محورند و باید توجه داشت که مربی کارش با مدرس، مبلغ و سخنران متفاوت است.
مربی به دنبال پرورش است نه تعلیم و هر چند حلقه های تربیتی معارف دینی، احکام، اخلاق و عقاید گفته می شود اما این مطالب تنها با هدف افزایش دانش دینی افراد بیان نمی شود بلکه مربی در حلقه های صالحین آگاهی دینی افراد را بالا می برد تا در او گرایش دینی شکل گیرد و بر این اساس رفتارش تغییر کند. علاوه بر این حلقه های تربیتی صالحین بهتر است قبل یا بعد از نماز مغرب و عشاء در شبستان مسجد و متصل به نماز جماعت شکل بگیرد تا در جریان کار مومن نمازگزار و جوان و نوجوان مسجدی تربیت شود.
  •  لطفا به عنوان آخرین سوال قدری از ثمرات و دستاورد های این طرح نیز برایمان بگویید.
اجازه بدهید درتکمیل پاسخ به سوال قبلی یک نکته دیگر را هم اضافه کنم و آن این است که حلقه های صالحین از یک منظر تقریبا چیزی شبیه به گروه های دوستی و اخوت مومنین در صدر اسلام است که دلهای جوانان و نوجوانان انقلابی را به هم نزدیک می کند چرا که در واقع: انما المومنون اخوه و به تعبیر شاعر:
جان گرگان و سگان از هم جداست                         متحد جان های شیران خداست
براین اساس برقراری ارتباط عاطفی در این حلقه ها اولویت اصلی کار مربی می باشد زیرا آنوقت است که اگر مثلا در کشور 10 هزارر حلقه تربیتی تشکیل شده است. خروجی طرح صالحین در دراز مدت دیده خواهد شد اما به عنوان مثال دقت کنید که اگر در یک مسجد محله شما مثل مساجد اهواز هر شب 200 برادر و 200 خواهر مشتاقانه و خود جوش در نماز جماعت شرکت کنند آیا این دستاورد. دستاوردی بی نظیر و بی بدیل نخواهد بود؟
  •  در پایان اگر بیان نکته ای را ضروری می دانید بفرمایید.
بله خواهش می کنم دوباره در این مطلب تأمل کنید که جنگ نرم در وهله نخست رویکرد فرهنگی دارد پس تک و پاتک این رویارویی نیز باید فرهنگی صورت بپذیرد و بر این اساس حال که دشمنان این مرز و بوم جوانان ما را هدف قرار داده اند که از اسلام و انقلاب جدا شوند، غیر مکتبی فکر کنند، مادی زندگی کنند و ایمانشان متزلزل گردد. ما در نقطه مقابل آتها را با مکتب اهل بیت(ع)، معنویات، ارزش ها و انقلاب آشنا می کنیم به همان روش دشمن، چرا که در روایات می خوانیم: ( ردوالحجر من حیث جاء)
یعنی از همان نقطه ای که سنگ می خورید یا به همان شکلی که ضربه می خورید ضربه بزنید
دوم آنکه ما باید در این جبهه لباس سربازی را بپوشیم، چفیه بر دوش بیندازیم و دغدغه کارفرهنگی پیدا کنیم، آنوقت اگر مربی گروه هم نشدیم لااقل می توانیم مدام سراغ این و آن برویم و افراد دلسوز انقلاب را پیدا کنیم و مربی گری گروه را به آنان بسپاریم چای که می توانیم به اعضای حلقه های تربیتی در مسجد بدهیم، جزواتشان را که می توانیم تکثیر کنیم، پی گیر مکان تشکیل جلسه که می توانیم باشیم و یا در دعوت اعضاء عضویت در حلقه های تربیتی که می توانیم ایفاء نقش نماییم مهم این است که در این جبهه کاری کرده باشیم حال چه تفاوت دارد که امداد گریم، تک تیراندازیم یا بیسیم چی.
در پایان این جمله ارزشمند معمار انقلاب کبیر حضرت امام خمینی(ره) را حسن ختام این گفتار قرار می دهم که فرموده اند: (آنقدر که انسان تربیت شده مفید است برای جوامع، هیچ ملائکه و هیچ موجودی نیست)






نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد